Zielony groszek, właściwości, cudowny lek

ZIELONY GROSZEK, WŁAŚCIWOŚCI

Zielony groszek to bardzo znane warzywo. Niezbyt często używane w kuchni, jednak warto po nie sięgnąć. W swoich właściwościach posiada mnóstwo zalet. Jest źródłem cennych witamin takich jak A, C, E, K, B1, B2, B3, B6. Wzmacnia włosy i paznokcie. Neutralizuje wolne rodniki w organizmie, dzięki czemu zmniejsza ryzyko uszkodzenia żył. Obniża poziom cholesterolu i zmniejsza szansę chorób takich jak udar, osteoporoza, miażdżyca naczyń krwionośnych, zapalenie stawów, artretyzm, a ponadto działa antydepresyjnie. W swoim składzie posiada dużą ilość przeciwutleniaczy, które zapewniają obniżenie rozwoju raka żołądka. Oczyszcza organizm z toksyn, utrzymuje prawidłowy system trawienia, przyspiesza pracę jelit i zwiększa metabolizm.
Zielony groszek, właściwości

CUDOWNY LEK

Zielony groszek jest bogaty w minerały i kwas foliowy. Dostarcza wapń, cynk, magnez, żelazo, fosfor oraz potas. Pomaga pozbyć się kamieni nerkowych i ma działanie moczopędne.
Polepsza kondycję układu krwionośnego, zapobiega uczuciu zmęczenia oraz dodaje energii. Warto dodawać go do zup i kremów, ponieważ łatwo nadaje uczucie sytości, a przy tym ma niską zawartość kalorii. Przyspiesza pracę systemu immunologicznego, zapobiega anemii i odkwasza organizm. Jest doskonałym źródłem białka, zawiera dużą ilość aminokwasów egzogennych i jest pomocą dla osób cierpiących na cukrzycę, ponieważ powoli uwalnia glukozę. Wspomaga aktywność ciała, umysłu, poprawia wzrok, a także służy jako składnik wielu kosmetyków. Warto wprowadzić to lecznicze warzywo do diety. Już pół szklanki tego składnika stosowane regularnie może poprawić zdrowie i kondycję.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *