Przepis na fit orzechowe batony

PRZEPIS NA FIT ORZECHOWE BATONY



Masz ochotę przekąsić coś słodkiego. Ta myśl nie daje Ci spokoju. Dbasz jednak o swoją linię i z pewnością nie chcesz ulec pokusie. Pragniesz odżywiać się zdrowo, mieć idealne ciało, ale nie jesteś w stanie powstrzymać swojej zachcianki. Nie przejmuj się. Ten przepis jest zdecydowanie dla Ciebie! Prosty, szybki, niskokaloryczny, bez ogromnych ilości cukru i mąki, ale przede wszystkim jest w stanie zaspokoić Twoje podniebienie. Mała porcja energii, która działa.
Przepis na fit orzechowe batony

Spód
– 40 sztuk herbatników (najlepiej bez dodatku cukru),
– 1 naturalny jogurt grecki.

Słony karmel
– 350 g daktyli,
– 3 łyżki masła orzechowego,
– szczypta soli himalajskiej ( w ostateczności zwykła ).

Polewa
– 1 łyżka oleju kokosowego,
-30 g kakao,
-30 g syropu klonowego ( w ostateczności z agawy ).

1. Dokładnie zgnieć wszystkie ciasteczka, wymieszaj z jogurtem. Przygotowaną masą wyłóż blaszkę.
Włóż zawartość na 30 minut do zamrażarki.

2. Daktyle zalej wrzątkiem na 30 minut ( nie jest to konieczne, jeśli są wystarczająco miękkie ). Po odsączeniu dokładnie zmiksuj je wraz z masłem orzechowym i solą ( można do tego wykorzystać blender ). Przygotowany karmel dokładnie rozsmaruj po powierzchni przygotowanego wcześniej spodu.

3.W rondelku rozpuść olej kokosowy. Dodaj do niego kakao oraz syrop. Starannie połącz składniki. Tak przygotowaną polewę rozprowadź na karmelu z daktyli. Formę z ciastem wstaw do lodówki na ok. 1.5 h, po czym pokrój gotowy deser w prostokątne batoniki. Gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *